Frits van Werven over Sjabbens Sports & Health

Tot voor enkele jaren dacht ik dat trainen bij een sportschool niets voor mij was. Het imago was toch een beetje de 'body builders' cultuur.
Mijn ideaal was om met de Holland Vierkamp (90 km fietsen, 100 rondjes schaatsen op de ijsbaan, 3 km zwemmen en tot slot 30 km hardlopen op het strand van Kijkduin naar Hoek van Holland en terug, af te werken in een weekend) een goeie totaal tijd neer te zetten. Daarvoor het hele jaar trainen en eind maart vlammen. Eén maal volbracht, zij het dat ik tijdens tijdens die happening tijdens het fietsen in het kanaal bij Maasland werd gelanceerd! Toen was zwemmen noodzaak! Van die vlammen was niet veel over: het was bar koud! Door hard te fietsen heb je het zo weer warm, toch? De finish gehaald, o ja, ook nog met een lekke band. Voor de goeie tijd had ik het nakijken. Helaas, de rug werkte na een jaar of vijf niet meer mee en door het schaatsen er na enkele jaren uit te knippen, juist ja: bleef de triat(h)lon over. De eerste opdracht was nu eerst eens echt goed zwemmen (borstcrawl) leren. Dat heeft de zwemtrainer van TVA (Triathlon Vereniging Arnhem) me bijgebracht! Ik herinner me nog dat ik soms van voren niet wist dat 'k van achteren leefde: bij het koppie duikelen als keerpunt in het zwembad. Maar na een half jaartje ging het al aardig en ging ik me triatleet voelen. Visioen: de “hele” van Almere! Nou, dat is ook bij een vrome wens gebleven. Dezelfde rug ging ook bij het lopen protesteren. Bij een halve marathon had ik het wel helemaal gezien. Zo is het dus bij kwartjes gebleven.
Inmiddels verstreken de jaren en vond de overgang naar de 'off road' plaats. Met crossen en in open water (soms zee)zwemmen voelde ik me goed. Nu combineer ik het zwemmen bij TVA (ze fietsen en lopen me er totaal uit, hun inlopen is mijn wedstrijdtempo!) met de indoortraining in Heteren en Renkum. Het stoeien met (niet te zware) gewichten vind ik leuk en de Arc Trainer vervangt het lopen 's winters buiten in het bos. Want....... dat is het belangrijkste: sporten moet om het lang vol te houden 'leuk' blijven. En vind ik: wel een beetje fanatiek!
Iets meer dan een jaar geleden ben ik omdat Menzis het aanbood enkele proeflessen bij Sjabbens gaan volgen. De spontane opvang en leuke lessen van Herman en het enthousiasme van Leen en Eelco bij RPM betekende dat ik aan het abonnement 'vastzat'.

Intermezzo:

Het lijf was aan revisie toe. Het lopen ging voor geen meter meer en de heupen leken te kraken. Een goeie orthopeed (die zelf marathons loopt) zag het wel zitten en heeft me in een periode van vier maanden aan een stel sportheupen geholpen (voor de liefhebbers: dat heet resurfacing). 't Lijkt op een stel kogellagers en zo draaien ze ook! Je kan en mag er alles mee doen, al moet je in het begin wel een beetje oppassen dat je het zaakje niet overbelast.

Ik krijg soms wel eens de indruk dat de de instructeurs (die het weten) me een beetje in de gaten houden. En dat is het fijne van Sjabbens Sports & Health! Ze laten je je gang gaan, maar een correctie op de oefening is nooit weg.

Frits van Werven
Doorwerth

Ga naar

Gratis proefweek

Silke Veldhuizen: " De sfeer is altijd goed! "

Lees verder

Paul John Peters: " 'Dat Sjabbens gedoe was niet mijn hobby, is het niet en zal het nooit worden. Zo dacht ik toen! Totdat ik iets ontdekte, na zelfs een jaartje elders te zijn gaan ploeteren' "

Lees verder

Meer ervaringen